Informatie voor patiënten

Aan dit onderzoek kan je enkel deelnemen
op uitnodiging van je huisarts!
 
Deelnemende patiënt?

Help je mee je huisarts te ondersteunen?

Huisartsen vinden het vaak lastig om slaapgewoontes en medicatiegebruik bespreekbaar te maken.

Daarom testen we in deze studie een nieuwe aanpak die voor arts en patiënt voordelig kan zijn. De resultaten van dit onderzoek zullen je huisarts helpen om makkelijker en sneller rond de verbetering van slaapgewoontes te kunnen werken. Daarnaast zal dit onderzoek ook voor jou als patiënt wat opleveren.

We staan namelijk stil bij slaapgewoontes en hoe we die kunnen verbeteren. We streven ernaar je een betere nachtrust te bezorgen, en daarmee ook een verbetering van je algemene levenskwaliteit. Bijkomend lever je ook een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek en heb je 1 op 2 kans dat je kennismaakt met de nieuwe online zelfstudiemodule. Hoe dan ook, je krijgt altijd de beste basiszorgen door je arts. Samen testen we deze nieuwe aanpak en maken we het gebruik van slaapmedicatie bespreekbaar.

 

Hoe doen we dat?

 

Door twee groepen te vergelijken. Eén groep ontvangt zorg van de huisarts zoals gewoonlijk. De andere groep ontvangt deze zorg ook en krijgt toegang tot een online zelfstudiemodule.

Beide groepen volgen we een jaar op. Op deze manier bekijken we hoe gewoontes eventueel veranderen. Niemand weet vooraf tot welke groep jij en je huisarts gaan behoren.

 

Wat doe jij?

 

Je laat je begeleiden door je huisarts. Hij/zij zal met je praten over je slaapgewoontes en je gebruik van slaapmedicatie om samen te beslissen hoe jullie verder gaan.

Daarnaast vul je op vijf momenten online een vragenlijst in, en lever je op drie momenten een urinestaal in bij je huisarts. Hiervoor ontvang je steeds via e-mail herinneringen, en indien nodig, telefonisch van je huisarts. Deze momenten zijn gespreid over één jaar.

We verwachten ook dat je in dat jaar nog minstens éénmaal langsgaat bij je huisarts om je slaapgewoontes te bespreken. We gaan er vanuit dat je dat in elke situatie zou doen, ook als je niet deelneemt aan de studie.

 

Sponsor: UZ/KU Leuven

PI: prof. dr. Cathy Matheï

studiecoördinator: prof. dr. Marc Van Nuland

projectmanager: Kristien Coteur

 

  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Twitter Icon
partners_logos.jpg